Rendezvény - Beszélgetés, előadás, képzés

Tost László, Kassa polgármestere

A Kassai Magyarok Fóruma október 1-én, kedden 18:00 órai kezdettel szervezi meg Szeghy-Gayer Veronika Tost László, Kassa polgármestere című előadását a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás közösségi termében.

Noha alig fél éven át töltötte be a tisztséget, Kassa polgármestereként írta be magát a helyi társadalom emlékezetébe.Ő állt a város élén, amikor az 1938 őszén, két évtized után ismét Magyarország része lett. Később, a nyilas terror idején bekövetkezett tragikus halála tényleges és szimbolikus fordulópontot jelentett a város történetében: a második világháború alatt és azt követően az általa is megtestesített kassai polgárság eltűnt a város életéből.

Ki volt Tost László, a pénzügyi hivatalnokból lett keresztényszocialista politikus? Miért őt nevezték ki polgármesternek 1938 végén és miért vonult nyugdíjba néhány hónappal később? Milyen családból származott? Hol töltötte a gyerekkorát? Merre van Bányavölgy, ahonnan édesapja nemesi előnevüket választotta? Mit csinált a szabaidejében? Mit tudunk öccséről, Barnabásról, az agilis kassai plébánosról?Ki tervezte a kassai Tost-palotát? Ki volt Tost Gyula, akiről Kovács András filmrendező Horthy szárnysegédjének alakját mintázta Októberi vasárnap című filmjében? Többek között ezkere a kérdésekre keresi a választ a Tost László, Kassa polgármesterecímű előadás, amelyre 2019. október 1-jén a Márai Sándor Emlékkiállítás közösségi termében kerül sor.

TelepülésKassa [Košice]
KategóriaBeszélgetés, előadás, képzés
Dátum2019. október 01., 18:00 - 20:00
Forrás, adományozórendezvenyek.adatbank.sk
Rövid URL
ID75439
Módosítás dátuma2019. szeptember 4.

Hibát talált?

Üzenőfal